רוצים ללמוד עוד?
הצטרפו אלי לקורס צילום נוף המקצועי והמוביל בישראל!
הצטרפו אלי לקורס צילום נוף המקצועי והמוביל בישראל!
צילום נוף - עריכה תמונה בלייטרום
עריכת תמונה היא חלק חשוב ובלתי נפרד מצילום. התמונות שיוצאות מהמצלמה שלנו (ובמיוחד תמונות RAW אשר לא עברו עיבוד ע"י המצלמה) מלאות במידע, אור וצבע, אך המידע הזה רוב הפעמים לא מגולם והתמונה אינה דומה למה שראינו במציאות כשצילמנו. החיישן של המצלמה לא "רואה" כמו העיניים שלנו ולכן רוב הפעמים אנחנו נגלה שהתמונה שצילמנו לא דומה למה שראינו במציאות. מצד שני, קבצי התמונות שלנו מלאים במידע שאפשר להוציא החוצה בעריכה. לדעתי המטרה הראשונית והכי חשובה בעריכה היא להחזיר את התמונה למצב דומה למה שראינו במציאות כשצילמנו - לאזן את התאורה בתמונה, להחזיר קונטרסט, צבע, פרטים, טקסטורות ודברים נוספים. לאחר מכן כל אדם בוחר לאן לקחת את העריכה שלו מבחינת סגנון אמנותי לפי ראות עיניו.

בהיותי עיוור צבעים חלקית - עריכה בשבילי הייתה והיא עדיין מסע מלא בקשיים שצריך להתגבר עליהם. בעזרת חברים טובים ומיומנים ערכתי ותרגלתי תמונות רבות, קיבלתי ביקורת וערכתי שוב עד שהגעתי לתוצאות שהייתי מרוצה מהן (אני ורבים אחרים שרואים צבעים). אני עדיין לא יכול לראות צבעים כמו כולם, אבל במהלך התהליך שבו ערכתי כל כך הרבה תמונות, הצלחתי להבין כיצד להגיע לתוצאות טובות, אפילו עם מוגבלות הראייה שלי.
אני עורך את התמונות שלי בעיקר עם Lightroom ועושה נגיעות אחרונות עם Photoshop. במאמר הזה אספר על הכלים שאני עובד איתם ואיך הם משפיעים על התמונה, סדר הפעולות יכול להשתנות על סמך העדפותכם אישיות.
הבנת ההיסטוגרמה:
ההיסטוגרמה היא כלי מצוין שיכול לעזור לנו בעריכה ולעזור לנו להבין אם יש מקום לשינוייים ושיפורים, ומה קורה בתמונה שלנו. חשוב לזכור ששהיסטוגרמה אמנם יכולה לעזור, אך היא כלי מתמטי שמציג מידע - בסופו של דבר את העריכה אנחנו נעשה לפי העיניים והטעם שלנו ולא לפי ההיסטוגרמה.

ההיסטוגרמה היא גרף שמייצג את התפלגות האור בתמונה. החלק השמאלי מייצג פיקסלים כהים בתמונה, האזור האמצעי מייצג פיקסלים בבהירות בינונית והאזור הימני מייצג פיקסלים בהירים בתמונה. הגובה מייצג את כמות הפיקסלים. אם ההיסטוגרמה נמצאת כולה בתוך הגרף ואף חלק אינו נוגע בקצוות זה אומר שאין לנו פיקסלים שחורים ללא מידע, או פיקסלים לבנים ללא מידע. אם ההיסטוגרמה נוגעת בקצה השמאלי של הגרף זה אומר שיש לנו חלקים שחורים (אטומים) בתמונה שאין בהם מידע, אם ההיסטוגרמה נוגעת בקצה המיני של התמונה זה אומר שיש לנו פיקסלים לבנים (שרופים) שאין בהם מידע. ההיסטוגרמה למעלה מייצגת תמונה שרובה בבהירות בינונית עד בהירה, יש מעט פיקסלים כהים ומעט פיקסלים בהירים, אין בה פיקסלים שרופים או אטומים.

בהיסטוגרמה הזו אפשר לראות שיש נגיעה בחלק השמאלי, כלומר יש פיקסלים אטומים, גם בחלק הימני יש נגיעה וזה אומר שיש פיקסלים שרופים. פיקסלים שרופים או אטומים הם חסרי מידע. אמנם בשטח לא תמיד יש לנו אפשרות להמנע מתמונה שיש בה חלקים אטומים או שרופים, אך כדאי בעיקר להמנע מצילום תמונה שיש בה חלקים שרופים כיון שאי אפשר לשחזר אותם כמעט, וגם כיון שאזור שרוף נראה פחות טוב מאזור כהה מאוד או אטום.

ההיסטוגרמה הזו מרוכזת רובה באותו אזור. זה אומר שרוב התאורה בתמונה היא די זהה, יש לנו מעט מאוד אזורים כהים או אזורים בהירים. היסטוגרמה כזו בד"כ תרמז לנו שהתמונה יחסית דלה בקונטרסט כללי, תמונה כזו תראה די "חלבית". גם זה לא משהו שאנחנו יכולים לשלוט בו במהלך הצילום, וזה לא בהכרח משהו רע כיון שאנחנו יכולים להוסיף קונטרסט בעריכה.

בהיסטוגרמה הזו אפשר לראות שהיא פרוסה יחסית באופן די מרווח בתוך הגרף. זה אומר שיש בתמונה אזורים בהירים, אזורים עם בהירות בינונית וגם אזורים כהים. זה מרמז לנו שהקונטרסט הכללי בתמונה די טוב, אבל זה לא בהכרח אומר שהוא מספיק ואולי הוספה של עוד קונטרסט תהיה טובה בהתאם לטעם שלנו.

בתמונה הזו אנחנו יכולים לראות פריסה די יפה, אנחנו גם יכולים לראות שאין קרבה או נגיעה של הקצוות לקצה הימני או השמאלי. זה אומר שאין לנו אזורים מאוד כהים או מאוד בהירים, דבר כזה יכול לרמז לנו שיש אפשרות להוסיף "קונטרסט של הקצוות" שיכול מאוד לתרום לתמונה (הסבר יותר מפורט תראו בחלק של Blacks ו Whites).

פיתוח קובץ RAW:







ללא Contrast או Dehaze

הוספה רק של Contrast

הוספה רק של Dehaze

הוספה של Contrast וגם Dehaze



חידוד:

ככה נראית התמונה באופן רגיל


לאחר שנלחץ על מקש ALT ונזיז את סרגל המסקינג, ככה תראה התמונה לאחר שהפעלנו Masking יחסית נמוך: כל שהאזור בהיר יותר הוא יעבור יותר חידוד, כלל שהוא כהה יותר הוא יעבור פחות חידוד. פה רוב התמונה תעבור חידוד כיון שהפעלנו מסקינג יחסית נמוך.


לאחר שנלחץ על מקש ALT ונזיז את סרגל המסקינג, ככה תראה התמונה לאחר שהפעלנו Masking יחסית גבוה: כל שהאזור בהיר יותר הוא יעבור יותר חידוד, כלל שהוא כהה יותר הוא יעבור פחות חידוד. פה רק חלקים מעטים מהתמונה יעבור חידוד כיון שהפעלנו מסקינג יחסית גבוה.

הורדת רעשים:

תיקון עיוותי עדשות:

ישור וחיתוך תמונות:


העלמת נקודות ופרטים:
כלים נקודתיים ומקומיים: מברשת, פילטר מדורג ופילטר רדיאלי
פילטר מדורג:



מברשת:



פילטר רדיאלי:


