קומפוזיציה בצילום נוף
קומפוזיציה בצילום נוף - הכי חשוב שיש! יצא לכם לטייל ולצלם נופים מדהימים בכל מיני מקומות ולהתבאס מהתמונה שיצאה לכם? אל תתיאשו... ישנם כמה קוים מנחים בסיסיים בקומפוזיציה של צילום נוף שאם תתרגלו אותם כמו שצריך יהפכו את תמונות שלכם להרבה יותר טובות!
קומפוזיציה היא ללא ספק אחד החלקים הכי חשובים בתמונת נוף טובה. ישנם עוד לא מעט דברים חשובים כדי ליצור תמונת נוף טובה כמו ציוד מתאים, עבודה טכנית נכונה, תאורה מיוחדת ומעניינת ועוד. אני מאמין שתמונה עם קומפוזיציה חזקה וטכניקה טובה או בינונית תהיה יותר מעניינת מתמונה שהטכניקה בהה מצוינת אבל יש בה קומפוזיציה בינונית. אם היה משהו אחד ויחיד שהייתי ממליץ לדעת בקשר לצילום נופים זה נושא הקומפוזיציה.

Foreground:
הפורגראונד (או חזית התמונה) הוא אחד החלקים הכי חשובים בצילום נוף. מדובר בעצם על החלק התחתון של התמונה (נתייחס אליו כאל השליש התחתון), שהרבה צלמים נוטים להתעלם ממנו או לא נותנים לו מספיק חשיבות. כשמצלמים בעדשות רחבות החלק התחתון של התמונה שקרוב אלינו בעצם מאוד גדול ומודגש, ולכן יש לו חלק חשוב בתמונה והוא צריך להיות מאוד מעניין כדי למשוך את העין של הצופה ולהכניס אותו לתמונה. ישנם כמה אלמנטים שקימפוז שלהם בפורגראונד יעשה אותו בולט, מעניין ויצור עניין.
עוגן:
העוגן הוא אובייקט מעניין ובולט (בד"כ משהו טבעי בשטח בו צילמנו) אותו נמקם בפורגראונד של התמונה. המטרה של העוגן היא להכניס עניין בפורגראונד ולמשוך את העין של הצופה בצורה חזקה לתמונה. ישנן כמה תכונות חשובות שהופכות עוגן להיות מאוד חזק ומעניין:
1. הוא צריך להיות בולט מהסביבה שלו (אם זה מבחינת צבע, טקסטורה או תאורה).
2. הוא צריך להיות בעל צורה מוגדרת, ושלם בתוך התמונה.
3. הוא צריך לתפוס נפח משמעותי בתמונה (לא מעט מדי ולא הרבה מדי).
עוגן טוב יכול להיות הרבה דברים וכמעט בכל מקום שנגיע אליו נוכל למצוא עוגנים טבעיים שישמשו אותנו, לדוגמה: שלולית יפה מוקפת בסלעים, פרחים מאוד צבעוניים בתוך שדה ירוק ועוד. אחרי שמצאנו עוגן מעניין שעונה על התכונות שדיברנו עליהן למעלה אנחנו בעצם נתקרב אליו כדי לתת לו נפח טוב בתמונה, כיון שבעדשות רחבות רוב הדברים נראים קטנים ורחוקים עד שמתקרבים אליהם.

העוגן בתמונה הזו היא השלולית - שימו לב שיש לה צורה מוגדרת, היא שלמה בתמונה, היא בולטת מהסלעים שקיפים אותה בצבעים ובטקסטורה, ויש לה נפח משמעותי.


מזהים את העוגנים בשתי התמונות למעלה?
הולכות עין:
הולכות עין הם בעצם קווים בולטים בתמונה שיוליכו את העין של הצופה, בעיקר מהפורגראונד לכיוון הרקע. קווים מוליכים יכולים לעבוד מצוין יחד עם עוגן, אבל הם יכולים לעבוד מצוין בפני עצמם אם הם מספיק חזקים ובולטים. מבחינת קימפוז, קווים מוליכים בצילום נוף עובדים טוב במיוחד כשהם מתחילים מהפינות התחתונות של התמונה ונעים בכיוון אלכסוני או מתעקל לכיוון הרקע. כדאי להקפיד שהולכת העין תמשוך את העין של הצופה לרוב חלקי התמונה גם מלמטה למעלה וגם מצד אחד לצד שני, כדי שהולכת העין של הצופה בתמונה תהיה מלאה.

בתמונה הזו הנחל משמש כהולכת העין. שימו לב איך הוא יוצא מהפינה המשאלית התחתונה של התמונה, מושך את העין למעלה וימינה, חוזר חזרה למעלה ובעצם מוליך את העין כמעט בכל התמונה.
טקסטורות:
בדומה לעוגנים והולכות עין, טקסטורות מעניינות יכולות להכניס הרבה עניין לפורגראונד. גם פה צריך לזכור שטקסטורה מעניינת יכולה להשתלב עם עוגן או הולכת ויכולה לעבוד טוב בפני עצמה אם היא מספיק מעניינת. טקסטורה מעניינת יכולה להיות גלים של חול בדיונה מדברית, גבישים מעניינים בים המלח, צורות של קרח באגם קפוא ועוד.


בתמונה הימנית יש לנו טקסטורה מעניינת של פרחי תורמוס סגולים ופרחים צהובים המנקדים שדה ירוק. בתמונה השמאלית תראו טקסטורות שונות ומעניינות של קרח באגם קפוא.
רקע:


חלוקת הפריים:

פה ה"בריכה" שבין הסלעים נוטה שמאלה ולכן היא ממוקמת לקראת הלשישי הימני בתמונה.

שימו לב שהסלע פה הוא יחסית סימטרי בצורתו וממוקם במרכז התמונה.
אורינטציית הפריים:
שכבות:

שימו לב לשכבות מלמטה למעלה: האגם בתחתית עם ההשתקפות של השמיים, השתקפות של היער, שכבת קרקע דקה בהירה, היער,, ההרים, השמיים.
