צילום נוף בעדשות רחבות
צילום נוף בעדשות רחבות - קלאסיקה! עדשות רחבות הן כנראה העדשות הנפוצות ביותר בתחום צילום הנוף, אך הן בהחלט לא העדשות היחידות שמתמשים בהן בתחום זה. תוכלו למצוא תמונות נוף מדהימות שצולמו בכל סוגי העדשות, החל מעדשות אולטרה רחבות ועד עדשות TELE כמו 400 ו- 800 מ"מ. אז מה הופך את העדשות הרחבות לכל כך נפוצות בתחום הזה? כל התשובות המאמר הבא.

באופן כללי, אין הגדרה חד משמעית למה נחשבת עדשה רחבה. בתחום צילום הנוף עדשות רחבות הן בד"כ עדשות של 18 מ"מ או רחבות יותר למצלמות קרופ, או 24 מ"מ ורחבות יותר למצלמות פול פריים. העדשות הרחבות הקלאסיות הן עדשות שאורך המוקד הרחב שלהן הוא בסביבות 10-11 מ"מ למצלמות קרופ או 14-17 מ"מ למצלמות פול פריים. לעדשות רחבות ישנן 3 מאפיינים עיקריים וחשובים בצילום נוף:
זוית ראיה רחבה:
לעדשות עם אורך מוקד קצר יש בעצם זוית ראיה יחסית גדולה (בין 75 ל- 120 מעלות בערך). זה מאפשר לנו לצלם בתמונה אחת שטח די גדול עם זוית ראיה גדולה, ובכך להעביר לצופה חלק גדול מהנוף העומד מולנו אותו אנחנו רוצים לצלם.

תחושה של פרספקטיבה עמוקה:
עדשות אינן משנות פרספקטיבה, אך הן משנות את התחושה של הפרספקטיבה. ההגדרה של פרספקטיבה היא "גודל יחסי של עצמים בהתאם למרחק שלהם מאיתנו", זה משפט שלא תמיד אומר יותר מדי אז ננסה להבין את זה בעזרת דוגמאות. באופן כללי מה שקורה בעדשות רחבות הוא שאלמנטים שיהיו קרובים לעדשה יראו יחסית מאוד גדולים ומודגשים, אלמנטים רחוקים מהעדשה ("רחוק" יכול להיות אפילו כמה מטרים) יראו הרבה יותר קטנים ורחוקים. הקצנה זו בין מה שקרוב ונראה גדול, למה שרחוק ונראה קטן, יוצרת תחושה של פרספקטיבה עמוקה בתמונה.
הסרטון הבא אולי יצליח להדגים זאת בצורה טובה: http://i.imgur.com/D0Uos.gif

שימו לב לגוש המלח המרכזי בתמונה הזו: גודל שלו הוא בערך כ- 30 ס"מ, אך הוא נראה יחסית גדול בתמונה כיון שהוא מאוד קרוב לעדשה (בערך כ- 60 עד 70 ס"מ ממנה).
עומק שדה:
אורך המוקד הוא אחד הגורמים המשפיעים על עומק השדה. באורכי מוקד קצרים המאפיינים עדשות רחבות אנחנו בעצם מקבלים מראש עומק שדה גדול. זהו יתרון מאוד גדול כיון שבצילום נוף אנחנו רוצים שהתמונה תהיה עם עומק שדה גדולה כדי שכל חלקיה, מהקרובים ועד הרחוקים יהיו חדים.
